Monday, February 22, 2010

Welcome to paradise!

Quepos/Manuel Antonio, Costa Rica

"Ladies and gentlemen, welcome to Paradise. Hope you'll enjoy your stay"

I skrivande stund sitter jag i en korgstol pa Café Milagro och avnjuter en kopp akta Costa Ricanskt kaffe. Pa golvet bredvid mig ligger en katt som drommer om svalare dagar. Den senaste veckan har jag varit omgiven av manniskor i stort sett hela tiden. Sa det kanns skont att fa vara for mig sjalv en stund och smalta alla intryck och reflektera over tillvaron. Det var ju ett tag sen jag skrev nagot nu, men ni far ha overseende med att jag foredrar att ligga pa stranden framfor att sitta vid en dator och skriva om att ligga pa stranden.

For det ar mest det man gor har om dagarna. Ligger pa stranden och njuter. Jag lever verkligen det ljuva livet dar stress ar ett ord som inte existerar och alla bekymmer ar i ett kallt land langt langt borta. Det storsta problemet har ar hur man ska hinna dricka upp olen innan den blir varm! Och tro mig, nar man vaknar upp efter att ha slumrat en stund pa stranden, och far se en stor rod sol sakta sjunka ner i horizonten, maste man nypa sig i armen for att forsakra sig om att man inte drommer.

Dagsrutinen har ser ut pa foljande satt: Stiger upp 6.30 och ater frukost med min mama tica, tar en ca 25 min lang promenad till skolan som borjar 8.00 och slutar 11.00. Efter det aker vi ner pa stranden i Manuel Antonio och sover en stund i skuggan under en palm och gor eventuella skoluppgifter. Vid 17.30 nar det borjar bli morkt tar vi bussen hem till Quepos for att ata med vara familjer. Pa kvallen gar vi ut och dansar och kanske tar en ol eller tva. How's that for a daily routine? :)


Omradet har ar indelat i fyra olika delar. Quepos, Vagen till Manuel Antonio, Manuel Antonio och nationalparken. Quepos ar den lilla staden dar jag och alla locals bor. Vagen till Manuel Antonio ar en krokig vag genom djungeln som ar kantad av dyra hotell och fina restauranger. Det ar langs denna vag som skolan ligger. Manuel Antonio ar omradet med de vackra stranderna. Ocksa har finns det gott om fina hotell och souvenir-butiker. Och det ar harifran man kommer in i nationalparken. Vi har inte varit dar en men planerar att besoka den i helgen.

Nar jag skriver vi syftar jag oftast pa tre jattefina svenska tjejer som jag lart kanna pa skolan. Lina, Helena och Cecilia. Skolan ar valdigt mysig. Man sitter i sma vagglosa "hyddor" i djungeln och har sin egen privata larare. Och pa rasterna far vi ata farsk frukt. Det gar lite segt med spanskan dock men det gar framat iaf. Den har veckan har jag eftermiddagsklasser dvs. 12-15. Det ar lite synd for dagen blir som upphackad, men nasta vecka har jag morgonklasser igen.

Det har tagit ett tag att anpassa sig till varmen och fuktigheten. Men annars ar det ganska latt att vanja sig vid det avslappnade flip-flop-livet och stamningen som ar valdigt tranquilo och mañana. Men det ar verkligen helt ofattbart varmt och fuktigt! Jag trodde aldrig att jag skulle saga detta; men det hade garna fatt vara lite kallare! Atminstone sa att vattnet var svalkande och man inte behovde vakna mitt i natten for att torka ansiktet fran svett nar flakten har varit pa full effekt. Igar hade vi 37 grader! Men jag ska absolut inte klaga, jag vet. Jag alskar det och jag har det oforskamt bra!

Bortsett fran att ligga pa stranden och ga ut och dansa pa kvallarna sa finns det inte sa mycket att gora harikring. Jag tog en surf-lektion forra veckan, som ingick i kursen. Det ar riktigt kul, men tyvarr valdigt dyrt om man vill fortsatta. Sen har jag tagit en salsa-lektion som inte var sa givande eftersom att den var valdigt basic.

Igar sa gjorde vi en mini-trekking-tur. Det var jag, Lina, kille fran Holland som heter Michael och en karl fran USA som ar helt galen. John heter han och ar som en blandning av Jim Carrey och Pablo Francisco. Han ar 43, men kanns som 25! Han hade fatt hora (med tva prickar over o:et!) av nagon pa sitt hostel att det skulle finnas ett vattenfall nanstans mellan Quepos och Manuel Antonio, dar man kunde bada. Sa vi gav oss ut i djungeln for att leta. Det visade sig att vi var tvungna att vada i en liten, delvis uttorkad flod med ojamna stenar och allmant svarframkomlig vag i ca 45 min. Eftersom att det var 37 grader igar sa kanske jag inte behover saga att det var som att komma till himlen nar vi antligen fick slanga oss i det kalla vattnet. Det var valdigt lugnt och fridfullt eftersom att det var langt inne i djungeln och utan turister. Nastan inga turister tar sig dit just for att vagen ar sa svarframkomlig. Det var trevligt att fa se nagot annat en Manuel Antonios relativt turisttata strander. Mina fotter blev dock helt morbultade.

Jag har ocksa lart kanna en jattetrevlig kille fran USA som heter Scott. Han jobbar som advokat i Washington sa om jag nansin far problem om jag ar i USA sa vet jag vem jag ska ringa. I lordags bjod han med mig pa ett brollop som hans date. Annorlunda, men valdigt kul! Otroligt trevliga manniskor! Det engelska spraket ar ju faktiskt helt fantastiskt. Det var som att se pa en amerikansk tv-serie live med tarfyllda tal and what not.

Det ar sant har jag alskar med att resa! Man vet aldrig vad som kommer handa eller var man kommer hamna. Vilka personer man kommer traffa eller vilka kanslor man kommer kanna. Varje dag ar ett aventyr!

Jag tanker avsluta detta inlagg med ett citat. Jag, Lina och John sitter pa bussen pa vag hem fran stranden. Det ar helt ofattbart varmt och trangt. Svetten fullkomligen sprutar fran oss och jag sager: "Is it just me or is it a little bit warm in here?"

Kram pa er! Jag onskar jag fick dela detta med er!

Sunday, February 14, 2010

Pura vida!

San José, Costa Rica

Jag sitter pa hostelet och vantar pa bussen som ska ta mig till Quepos, pa stillahavskusten. Dar ska jag traffa min familj som jag ska bo med i tre veckor. Jag vet inte mycket om dem, forutom att de heter Blanca och Jorge och har tva soner pa 13 och 17 ar. Samt att de i stort sett inte kan ett ord engelska! Kan bli intressant...

Jag har haft fyra skona dagar i San José. Det finns iofs inte mycket att se har. Det ar en ganska smutsig stad med hysterisk trafik och mycket folk. Men det har sin charm. Forsaljare som skriker pa gatorna, stora marknader och doften av friterad kyckling som kan fa vem som helst att bli hungrig.

Jag gillar San José. Kanske framst pga. manniskorna har. Ticos som de kallar sig sjalva. De ar otroligt vanliga (med tva prickar over a:et) och forsoker inte pracka pa en saker eller lura en. Jag har spenderat mycket tid i baren pa hostelet med mottot: "It's ok to drink beer in the morning because it's night in my home country". Sa det har blivit en del alkohol de har dagarna, varje dag for att vara exakt. De manniskor jag har umgatts mest med mest ar ticos som jobbar pa hostelet. De har tagit med mig pa de basta salsa-stallena. Men det har mest blivit merengue och reggaeton. Och en hel del mojito och imperial (lokal ol).

En sak som ar ganska otrolig, nastan skrammande ar uttrycket Pura vida. Jag skapade den har bloggen nan vecka innan jag akte och av nan anledning dopte jag den till La Pura Vida som ordagrant betyder Det rena livet. Jag gillade uttrycket och tyckte att det passade till min resa. Det sjuka ar att nar jag sitter pa planet och antligen har tid att bladdra i min guidebok sa laser jag att det vanligaste uttrycket i Costa Rica ar just Pura vida! Och nar jag kommer fram pa flygplatsen sa ar det gigantiska affischer pa vaggarna med blider fran Costa Ricas natur och med stora bokstaver star det PURA VIDA! En san markvardig kansla! Det var precis som att nagon sa Valkommen Emelia, du ar pa ratt vag. Det ar det har du ska gora. Det ar har du ska vara.
It's meant to be.
Och nu nar jag varit har nagra dagar sa inser jag hur mycket man verkligen anvander uttrycket. Nar man avslutar ett telefonsamtal, traffar nagon man kanner eller bara som svar pa fragan Cómo estás? Det ar sa harlig kansla nar man vet att man gor exakt det man borde. Nar allting stammer.

For ovrigt sa ar allt bara bra. Nej, forresten, fantastiskt. Jag har strosat omkring pa marknader, shoppat massa orhangen, tranat spanska med ticos, druckit mojito, dansat tills solen gatt upp, akt vespa i den varma natten, dansat lite till, atit farsk frukt och bara levt La Pura Vida.

Nu vantar taxin.
Besitos!

Wednesday, February 10, 2010

So it begins...

San José, Costa Rica

"Ladies and gentlemen, welcome to San José and thank you for flying with continental airlines. Hope you'll enjoy your stay".
Jag bara log. Jag kunde inte lata bli. Sa sjukt fantastiskt och underbart att antligen vara har! I varmen. I paradiset.

Vi (dvs jag och Mario, en kille fran Osterrike som jag satt bredvid pa planet och Craig en kille fran Canada som vi traffade pa shuttlebussen) kom till vart hostel exakt 20.30 costaricansk tid. Da var jag sjalvklart ganska trott eftersom klockan var 03.30 svensk tid. Vi tyckte anda att vi skulle utforska hostelet lite snabbt. Fem timmar senare slocknar jag i min sang berusad av lycka (och alkohol). Det blev alltsa ingen snabb utforskning. Det borjade med att jag skulle utforska baren (need I say more?). Dar traffade jag Sam en kille fran Usa som ville bjuda mig pa en tequila shot, och jag ville ju inte vara den som ar den sa att saga. Vi tog oss ut pa den gigantiska takterassen och det var da jag dog. Alltsa verkligen dog. Av lyckorus. Ni vet den dar kanslan av lycka man kan fa ibland som sprider sig genom hela kroppen? Ja, gangra den med 10 sa ar ni dar. Helt varmt i luften. Kolsvart. Doften. Utsikt over ett upplyst San José. Stjarmhimmel. Manniskor. Stamning. Det var minst sagt en magisk kvall.

Som ni forstar sa har jag det helt ok. Ar fortfarande valdigt jetlaggad dock. Var uppe till 09.00 svensk tid imorse sa det ar ju inte sa konstigt. Idag har vi (jag, Mario, Craig) promenerat omkring for att se var vi egentligen ar nanstans. Valdigt crowded city, men jag gillar det. Manniskorna ar snalla och hjalpsamma so far. Herregud, jag har redan borjat lagga in engelska! Jaja, get used to it. :P

Ja, sa nu har det borjat. Backpacking-livet. Blir nog kvar har till lordag eller sondag, sen aker jag till havet! Under tiden far jag noja mig med poolen har pa hostelet. Stackars mig...

Sander ivag lite lycka och varme till er. Jag har sa det racker och blir over.

Monday, February 8, 2010

All we ever do is say goodbye

Stockholm, Sverige.

Nu är jag på väg, på riktigt!
Sitter med en kopp te på Arlanda och försöker fördriva tiden. Planet som ska ta mig till andra sidan jorden lyfter 09.00 imorgon. Jag har fortfarande inte fattat det. Jag undrar om jag kommer att förstå det ens när jag kliver av planet i värmen på flygplatsen i San José...

Nu är det dags att säga hejdå.
Hejdå till vardagsrutiner och gråmulet väder. Hejdå köldeksem och torra händer, oplogade vägar och ultrabussar. Hejdå till måsten och kassa pass (jo, det ska vara särskrivet). Hejdå blekhet och vinterjacka. Hejdå tristess och Umeås uteliv. Hejdå familj och vänner. Hejdå trygghet.

Men jag får också säga hej.
Hej Costa Rica. Hej värme. Hej äventyr. Hej livet!
All we ever do is say goodbye. But sometimes that's exactly what you need.

Med det sagt vill jag bara dunka mig själv i ryggen och önska lycka till, innan jag går och lägger mig i fosterställning på en bänk.
Over and out.

Sunday, February 7, 2010

Nu börjar livet!

Umeå, Sverige.

Det är en märklig känsla. Jag vet inte hur jag ska förklara, men det känns väldigt bra. Ungefär som att jag länge varit en vingklippt fågel som sakta fått nya vingar. Och att jag nu ska få testa de vingarna. Väldigt flummigt, men väldigt sant. På något sätt.

Hur som helst så känner jag mig förvånansvärt lugn. Trots att jag har världens sämsta lokalsinne, hatar att flyga och är långt ifrån packad (i dubbel bemärkelse). Trots detta så känns det bra. Kanske beror det på att allt det här är meant to be, så det kan bara bli bra. Eller så beror det på att jag har proppat i mig lugnande medel hela kvällen. Nä, det måste nog vara det förstnämnda.

Resrutten blir Umeå - Sthlm - New York - San José och kommer totalt att ta 33 timmar. Jag är framme i San José 02.40 svensk tid. Ofattbart, men verklighet.

Nu, mina vänner, väntar ryggsäcken.
Och livet.
Nu börjar det!